duminică

Interfata AutoCAD – ului

              Lansarea unei comenzi in AutoCAD se poate realiza in trei moduri: alegand una din optiunile meniului principal, prin click cu mouse – ul pe unul din icon – urile din toolbar – ul draw sau modify, sau utilizand tastatura, in bara de comanda se introduce comanda dupa prompterul command.
               Elementele de interfata ale AutoCAD – ului sunt :
   Barele de derulare, permit panoramarea continutului ferestrei ;
Toolbar – ul STANDARD, conţine comenzile folosite în mod uzual                           
         





Lansarea in executie a programului

               Versiunile mai noi ale AutoCAD- ului  ( incepand cu AutoCAD R12 ) ruleaza pe sistemele de operare Windows. Lansarea in executie a programului se poate realiza in urmatoarele moduri :
  dublu – click (de mouse ) pe pictograma shortcut specifica a AutoCAD – ului
  dublu – click pe un fisier nativ AutoCAD ( salvat cu extensia DWG.)
  folosind succesiunea : START / ALL PROGRAMS / Autodesk / AutoCAD.

            .   PROIECTARE ASISTATA DE CALCULATOR
             

               Proiectarea şi desenarea asistată de calculator, în sensul cel mai larg ( CAD ), se realizează cu programe de calculator care se pot clasifica în următoarele categorii de aplicaţii:
-          modelare geometrică şi desenare asistată de calculator, de exemplu AutoCAD, Turbocad, KeyCAD, DesignCAD, solid Works, etc.;
-          probleme generale de calcul mecanic, utile mai ales în ingineria asistată CAE, de exemplu Matlab, Matematica, MathCAD, etc.;
-          modelare numerică cu element finit, sau cu funcţii similare dedicate rezolvării ecuaţiilor cu derivate parţiale, utilizate în proiectarea integrată, de exemplu ANSYS, COSMOS, NASTRAN,etc.;
-          aplicaţii orientate spre un domeniu particular, de exemplu PipeCAD- proiectarea instalaţiilor, AeroCAD- proiectarea construcţiilor aeronautice, ArhiCAD- proiectarea arhitectonică, etc.;
-          sisteme integrate de aplicaţii, cu grad de integrare a componentelor CAE/CAD/CAM mai mare sau mai mic, de exemplu I-DEAS, CATIA, EUCLID, ProEngineer, SAAP, etc.
               Proiectarea asistata de calculator reprezinta activitatea prin care reprezentam cu ajutorul calculatorului diferite obiecte ( piese, constructii,etc.), respectand regulile desenului tehnic.
           AutoCAD-ul este probabil cel mai raspandit software pentru proiectare, fiind utilizat intr-o mare varietate de aplicatii : pentru mecanica ( MCAD – mechanical CAD ), cartografie ( GIS – Geographic Information System ), electronica ( EDA – Electronic Design Automation ), arhitectura ( AEC – Arhitecture Engineering Construction ).
            Ca si cerinta generale, CAD –ul presupune existenta unui calculator cat mai performant, a unui  software specializat si o  imprimanta sau un plotter pentru tiparirea desenelor. De esemenea, CAD -ul presupune existenta unui minim de cunostinte tehnice, pentru a le putea aplica. In primul rand trebuie sa stii ce vrei sa realizezi, CAD – ul doar usurandu-ti munca.